POVIJEST KLUBA

Nogomet na otoku Lošinju ima dugu i bogatu povijest koju možemo podijeliti na dva dijela – prije i nakon 1976. godine kada je službeno osnovan NK „Lošinj“.

Početak lošinjske nogometne priče…

Prvi nogometni susreti amaterskih otočkih momčadi sežu u razdoblje uoči drugog svjetskog rata, u vremenu talijanske okupacije Lošinja.

U tim teškim, bremenitim okolnostima nogomet je otočanima, okupljenima u dvije ekipe – ”Studenti” i ”Dopolovaro”, pružao zadovoljstvo i odmak od teške svakodnevice. Nakon završetka rata, sredinom četrdesetih godina prošloga stoljeća, nogomet na otoku doživljava procvat: uz formiranje sve većeg broja ekipa, koje su međusobnim neslužbenim utakmicama odmjeravale snage, uskoro biva organizirana i općinska malonogometna liga koja okuplja desetak ekipa iz raznih otočnih mjesta. Onaj pravi, veliki nogomet u to vrijeme igra se tek povremeno, najčešće prigodno u svrhu obilježavanja praznika, obljetnica i tome slično.

Međutim, otočni nogometaši nisu samo međusobno testirali vlastite nogometne vještine- igralo se i protiv momčadi drugih otoka, kao i s onima s kopna. Godine 1962., tadašnji Savez fizičke kulture ( SFK) prvenstvo kvarnerskih otoka, jedno od prvih formalno priznatih natjecanja na kojima je sudjelovao NK Lošinj, i odmah osvojio titulu ispred ekipe Krka.

Naredna godina (1963.), pokazat će se itekako bitnom za povijest našeg kluba. Naime, to je godina uz koju vežemo početak organiziranog dolaska eminentnih nogometnih klubova na zimske pripreme u Mali Lošinj. Zbog blage klime, brojnih šetnica i sve kvalitetnijih smještajnih kapaciteta, otok Lošinj u godinama koje slijede postaje idealna zimska baza za klubove poput: Dinama, Rijeke, Belišća i drugih.

Početkom 70-ih godina i najveće otočno hotelsko poduzeće ”Jadranka” prepoznaje vrijednost dolaska vrhunskih sportaša izvan glavne turističke sezone, i započinje sve više ulagati u objekte i sadržaje kojima se koriste nogometaši. Tako su 1973. godine uložena značajna sredstva u izgradnju potpuno novog, travnatog igrališta, a odgovarajuće je uređeno i drugo igralište u auto – kampu ”Čikat”. Svečano otvorenje novog igrališta upriličeno je 20. siječnja 1974. godine.

U to vrijeme sve se intenzivnije razmišlja o utemeljenju nogometnog kluba, u okviru kojeg bi se provodile stalne i organizirane nogometne aktivnosti.

Osnutak NK Lošinja

Dana 25.lipnja 1976. Godine na konstituirajućoj sjednici Sportskog društva ”Lošinj” osnovan je nogometni klub ”Lošinj”. U klubu su se okupili nogometni djelatnici – entuzijasti. Imenovan je izvršni odbor od 17 članova, a za prvog predsjednika je izabran dr. Predrag Stojanović, za dopredsjednika prof. Željko Vlašić, a za tajnika Kemal Berberović. Imenovano je i stručno vodstvo kluba – za prvog glavnog trenera u povijesti kluba postavljen je Petar Fekter, ujedno i igrač, pomoćni trener postao je Jozo Slišković, a tehnički direktor Albert Mance.

Odmah po utemeljenju organizirani su i treninzi za mlađe dobne uzraste kluba- pionire,kadete i juniore- u koje se uključilo stotinjak mladih igrača otoka.

Već u jesen momčad Lošinja uključena je u službeno natjecanje u okviru Međuopćinskog nogometnog saveza Rijeke: II. Razred riječke područne lige. Prvu službenu utakmicu Lošinj je odigrao na gostovanju u Mrkoplju kod istoimenog domaćina. Ostvaren je neriješen rezultat 2:2, a u povijesti će ostati zapisano da je prve pogotke nogometnog kluba ”Lošinj” postigao Mladen Škoda.

Spomenimo i momčad koja je istrčala na travnjak u toj povijesnoj utakmici: Zarić, Mraović (Stupičić), Ostroman, Škoda, Fekter, Ružić, Nikolić, Malović, Morin, Vojvodić, Perčić ( Komadina). Kapetan momčadi bio je Ivan Ružić, a trener i igrač, Petar Fekter.

Prvi veliki rezultat ostvaren je u petoj, jubilarnoj godini postojanja – osvajanjem prvog mjesta u Primorskoj ligi i prelaskom u viši rang natjecanja (1981.godine) – zonsku ligu. Međutim, tu Lošinjani ne staju, nego preskaču još jednu stepenicu i ulaze u regionalnu ligu.

U regionalnoj ligi konkurencija se ipak pokazala presnažnom za lošinjski sastav koji je istovremeno prolazio i fazu pomlađivanja igračkog kadra, pa je tako nakon par sezona uslijedio povratak u zonsku ligu Primorsko- goranske županije uz nešto slabije rezultate.

Ponovni uzlet uslijedio je koncem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kada se klub, na čelu s trenerom Živkom Cunjkom, ponovo vraća u regionalnu ligu. Ali ne zadugo – ratna zbivanja uvjetovala su nogometnu stanku koja je potrajala gotovo godinu dana.

Povratak sportskim aktivnostima dolazi   u sezoni 1992/93., kada se ponovo počinje igrati u ritmu jesen-proljeće, a ”Lošinj” se natjecao u četvrtoj HNL, skupina ”B”.

Godine 1995. dolazi do reorganizacije sustava natjecanja, stvaraju se županijske lige, Lošinj biva smješten u onu snažniju, prvu ligu, međutim nakon svega jedne odigrane sezone ispada u drugi rang županijskog natjecanja gdje se natječe sve do šampionske sezone 2001/02., u kojoj ”Lošinj” osvaja prvo mjesto i zaslužuje povratak u prvu ligu.

U godinama koje slijede NK ”Lošinj” promiče se u solidnog županijskog ligaša, održavajući konstantu osvajanja pozicija u sredini prvenstvene ljestvice. Istovremeno, mnogo se truda ulagalo u rad s mlađim dobnim kategorijama u cilju stvaranja igrača za seniorsku momčad.

Sustavan rad , malo sreće i pomoć nekolicine igrača pristiglih iz drugih klubova naše regije, u sezoni 2012/13. rezultirali su jednim od najvećih uspjeha u povijesti kluba – osvajanjem naslova prvaka Prve županijske nogometne lige ispred momčadi ”Borca” iz Bakra. U istoj sezoni, osvajanjem lige podičiti se mogu i kadeti ”Lošinja”.

Aktualna, 2013./2014. sezona 38. je po redu otkako se nogometni klub ”Lošinj” natječe u službenim natjecanjima. U konkurenciji 14 ekipa, lošinjska momčad ponovo je u prilici osvojiti naslov prvaka i drugu godinu zaredom ispred konkurenata uzeti trofej namijenjen pobjedniku Prve županijske nogometne lige, a možda i okušati se u konkurenciji jačih ekipa prelaskom u viši nogometni rang. Ostaje za vidjeti. (piše:A.Mrvac)